NOS VoetbalAangepast

Van Gaal: "Onzorgvuldig in balbezit"

Hij was niet écht tevreden over het spel in de eerste helft. Maar bondscoach Louis van Gaal was blij met het resultaat van het Nederlands elftal tegen Turkije (2-0).

Het was de eerste zege onder Van Gaal en de eerste zege op weg naar het WK van 2014.

"Het was een strijd op leven en dood. We hebben gezien dat de Turken heel goed kunnen voetballen. Ondanks de kracht van de Turkse ploeg, hebben wij wel de meeste kansen afgedwongen. Maar we hebben de mogelijkheid niet genomen om het eerder af te maken."

Fer en Van Rhijn voor Clasie en Janmaat

"Ik vond ons zeer onzorgvuldig in balbezit", vervolgde Van Gaal. "Terwijl dat juist op de training goed verzorgd was. Veel balverlies, in de eerste helft. In de tweede helft ging dat beter, omdat de Turken met twee spitsen gingen spelen. Daardoor hadden we één man meer op het middenveld."

Leroy Fer kwam erin voor Jordy Clasie. "Toen hadden wij juist de kansen beter moeten uitspelen. Dan blijft het spannend tot het einde. Dat is leuk voor het publiek, maar niet voor de coach wat minder." Over debutanten Daryl Janmaat en Clasie was Van Gaal minder tevreden. "Ik zei tegen hem (Daryl Janmaat, red.): je bent niet jezelf. En dat was Clasie eigenlijk ook niet. Normaal draait hij altijd open naar voren en nu heeft hij heel veel passes naar achteren gedaan. En dat is ook de reden dat ik ze beide heb gewisseld."

Krul voor Stekelenburg

Vooraf verraste Van Gaal met zijn keuze voor Robin van Persie in de spits (in plaats van Klaas-Jan Huntelaar, die tegen België nog in de basis stond) en Tim Krul in het doel. "Wij hebben een kleine ploeg. Dat was mede de reden dat ik Fer en Van Rhijn inzette na rust. We hadden problemen met die corners. Er kon twee keer vrij ingekopt worden. Maar Krul heerst meer in de zestien meter. En dat was ook een belangrijke reden om tegen de Turken met Krul te spelen."

Flashback

Van Gaal dacht tot slot nog even aan 2000, aan zijn eerste termijn als bondscoach. "Uiteindelijk boeken we een heel belangrijke overwinning, nu loopt Turkije achter de feiten aan en dat is niet prettig kan ik je vertellen. In 2000 begonnen we slecht hier in de Arena met 2-2 tegen Ierland. Nu zijn we wel goed gestart, dat is heerlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl