NOS NieuwsAangepast

Hulp voor Softenon-slachtoffers

De Duitse fabrikant van Softenon begint een nieuwe stichting voor een deel van de slachtoffers van het gevaarlijke middel. De fabrikant en de eigenaarsfamilie Wirtz geven de stichting een nog onbekend bedrag.

Met het geld kunnen ernstigste gevallen financieel worden geholpen, zei fabrieksdirecteur Harald Stock in het tijdschrift Wirtschaftswoche. In de jaren 60 had het bedrijf al 100 miljoen mark gegeven aan een stichting voor slachtoffers.

Ruim 50 jaar geleden werd Softenon aan zwangere vrouwen verkocht als middel tegen ochtendmisselijkheid. Het leidde wereldwijd tot 10.000 misvormde baby's.

Excuses

Vorige week bood de fabrikant voor het eerst excuses aan voor het schandaal. Slachtoffers namen die excuses niet serieus en zeiden dat de fabrikant beter zijn portemonnee kon trekken dan zijn mond opendoen. De nieuwe financiële stichting doen ze af als een media-stuntje zonder enige transparantie.

In Nederland zijn 25 Softenonslachtoffers bekend. Het aantal is beperkt gebleven, doordat het middel hier alleen op recept verkrijgbaar was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl