NOS NieuwsAangepast

PvdA: SP geen recht op meedoen

PvdA-leider Samsom vindt dat er niet zoiets bestaat als een democratisch recht om na verkiezingswinst mee te doen in het kabinet. Dat zei hij naar aanleiding van uitspraken van SP-voorman Roemer vanochtend. Roemer zei bij de NOS dat je er niet omheen kan de SP te betrekken bij het vormen van een regering als die partij 11 tot 12 zetels wint.

Samsom erkent dat het voor de hand ligt dat grote winnaars een kans krijgen om mee te regeren, maar een vastgelegd recht is dat niet, zegt hij.

De PvdA-voorman wil verder niet vooruitlopen op de samenstelling van het kabinet, al voegt hij eraan toe dat SP en GroenLinks dicht bij zijn partij staan. Maar dat is nog wat anders dan een regering vormen, aldus Samsom.

'Nog een week'

VVD-leider Rutte wil nu niet ingaan op de uitspraken van Roemer. "Eerst de verkiezingen en de formatie is daarna," aldus Rutte.

Ook CDA-voorman Buma wil niet veel woorden vuilmaken aan de uitspraken van Roemer. "We kunnen dit spel nog wel een week doen; het gaat om een coalitie die echt wat verandert in Nederland om uit de crisis te komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl