NOS NieuwsAangepast

'Bouw nieuwe huizen fors minder'

Projectontwikkelaars verwachten dat er volgend jaar met de bouw van slechts 40.000 woningen wordt gestart. Volgens de NEPROM, de branchevereniging van projectontwikkelaars, zijn dat er fors minder dan in de jaren voor de kredietcrisis uitbrak.

Voor 2008 werd er jaarlijks met de nieuwbouw van 80.000 huizen begonnen. Dit jaar gaat het om 50.000 huur- en koopwoningen.

Aflossen hypotheek

Jan Fokkema, directeur van NEPROM, spreekt van een 'dramatische' ontwikkeling. Hij verwacht dat hierdoor nog meer bedrijven in de sector failliet gaan. Hij bedoelt dan bouwbedrijven, ontwikkelaars, architecten en toeleveranciers.

Fokkema wijt de daling vooral aan het Vijfpartijenakkoord. Daarin staat dat starters vanaf volgend jaar alleen met een annuïtaire hypotheek in aanmerking komen voor hypotheekrenteaftrek. In dat geval moeten ze direct beginnen met het aflossen van hun hypotheek en dat maakt hun maandlasten hoger.

"Starters zijn op dit moment de brandstof van de woningmarkt", zegt Fokkema. Dat starters een huis kunnen kopen is volgens hem essentieel. Hij is bang dat de maatregel de huizenmarkt doet stagneren.

'Lapmiddelen'

Omdat starters met hogere maandlasten geconfronteerd worden, zullen ze volgens Fokkema minder geneigd zijn een huis te kopen. Als er minder vraag is bij starters, zullen de huizenprijzen verder dalen. En in dat geval durven huizenbezitters hun huis nog niet te verkopen en blijven ze zitten waar ze zitten, zo vreest Fokkema.

Hoewel partijen zoals VVD en CDA compensaties voor starters in hun verkiezingsprogramma hebben opgenomen, heeft Fokkema daar weinig vertrouwen in. Hij denkt dat dit enkel "lapmiddelen" zullen zijn die de groep maar heel gedeeltelijk kunnen compenseren. "Je moet deze maatregel niet nu invoeren, niet eenzijdig en zeker niet op dit moment", laat Fokkema weten.

NEPROM pleit voor een fiscale stimulans voor het aflossen van hypotheken, zowel voor starters die een hypotheek nemen, als voor huizenbezitters die al een hypotheek hebben. Ook vindt de vereniging dat hypotheekvoorwaarden voor starters juist soepeler moeten worden. Zo zouden hypotheekverstrekkers ook moeten kijken naar de carrièreperspectieven van starters.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl