NOS NieuwsAangepast

'Meer telefoons gevaar voor spoor'

ProRail zegt dat nieuwe zendmasten voor smartphones de communicatie op het spoor in gevaar brengen. Het bedrijf wil dat de rechter telecomaanbieders verbiedt om het mobiele netwerk van ProRail te storen.

Volgende maand worden mobiele datafrequenties geveild. ProRail wil dat in de veilingsvoorwaarden wordt opgenomen dat het mobiele netwerk op het spoor in geen geval mag worden gehinderd.

GSM-R

ProRail werkt met het communicatienetwerk GSM-R. Dat geeft bijvoorbeeld een signaal aan machinisten als er een blokkade op het spoor is en bij ander dreigend gevaar. Ook verstuurt het netwerk de gegevens voor de informatieborden op de perrons.

Het nieuwe veiligheidssysteem ERTMS, dat treinbotsingen moet voorkomen, werkt alleen als GSM-R ook goed functioneert. Als het signaal van GSM-R verstoord wordt, kan dat volgens ProRail dus gevaarlijk zijn.

Voorwaarden

Omdat steeds meer mensen smartphones gebruiken, willen telecomaanbieders extra zenders in de masten. ProRail begrijpt dat, maar wil wel dat telecombedrijven zich aan voorwaarden moeten houden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl