NOS NieuwsAangepast

ECB koopt weer staatsleningen op

De Europese Centrale Bank gaat opnieuw staatsleningen opkopen. Dat heeft ECB-president Draghi bekendgemaakt op een persconferentie.

Het gaat om relatief kortlopende staatsleningen van Zuid-Europese landen, met een looptijd van maximaal drie jaar. Er is geen limiet gesteld aan het opkopen van staatsleningen.

Draghi hamerde erop dat landen waarvan staatsleningen worden opgekocht aan strenge eisen moeten voldoen. Ze moeten zich houden aan de Europese begrotingsregels en strenge hervormingen doorvoeren.

Voorwaarden

Als extra voorwaarde stelde Draghi dat het Internationaal Monetair Fonds erbij betrokken moet worden, ook bij het stellen van de voorwaarden.

Draghi benadrukte nogmaals dat de euro een gegeven is. Hij waarschuwde dat het economische herstel in de eurozone een geleidelijk proces is en dat het herstel tijd zal kosten.

Niet unaniem

De stemming in de ECB was niet unaniem. Er zou één land tegen het opkopen van staatsobligaties hebben gestemd. Aangenomen wordt dat dat Duitsland is. Weidmann heeft zich steeds faliekant tegen zo'n maatregel uitgesproken en zou zelfs gedreigd hebben met aftreden.

Aanvankelijk kreeg hij steun van DNB-president Klaas Knot, maar die draaide onlangs bij, op uitdrukkelijke voorwaarde dat er strenge voorwaarden worden gesteld aan het opkopen van staatsleningen, onder toezicht van het IMF.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl