NOS NieuwsAangepast

Actie op Bonaire tegen Nederland

Door correspondent Dick Drayer

Honderden inwoners van Bonaire protesteren vandaag, op de 'Dag van Bonaire', tegen de Nederlandse overheersing op het eiland.

Na het uiteenvallen van de Nederlandse Antillen, op 10 oktober 2010, is Bonaire onderdeel van het Nederlandse staatsbestel. Als het aan organisator Cedric Soleana ligt, komt daar snel een einde aan. Ook vorig jaar werd er op deze dag geprotesteerd.

De ontevredenheid onder Bonairianen over de manier waarop Nederland het eiland bestuurt, is volgens hem erg groot. "Niet alleen onder mijn eigen aanhangers. Ook burgers die zich niet met politiek bezighouden, klagen steen en been over de hoge prijzen in de winkels waar nu met Amerikaanse dollars moet worden betaald", zegt Soleana.

Niet bindend

Een presentator van een populair radiostation zegt dat Nederland niets begrijpt van Bonaire. "Ze willen hier onroerendgoedbelasting invoeren voor mensen die niet in hun eigen huis wonen. Maar niemand woont op Bonaire in zijn eigen huis", zegt de presentator. "Het huis is van de familie en staat meestal op naam van één van je voorouders. Als je mensen de straat op wilt krijgen, dan moet je vooral doorgaan met die Nederlandse regelzucht."

De demonstranten van Soleana overhandigen vandaag een petitie aan de gezaghebber van Bonaire. Daarin vragen ze om een eerlijk referendum. Zodat het volk zich kan uitspreken over een toekomst binnen of buiten het koninkrijk. Het laatste referendum, in december 2010, werd niet bindend verklaard vanwege de lage opkomst. Soleana denkt nu wel genoeg tegenstanders van Nederland op de been te krijgen.

Heel vol

Om dat te bewijzen heeft hij alle burgers van Bonaire gevraagd om 12 september niet te gaan stemmen. "In plaats daarvan kunnen ze hun kiezersoproepkaart vandaag bij mij in een bus deponeren." Die stembus gaat volgens Soleana vandaag heel vol worden: "Bonaire is Nederland zat, meer dan zat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl