NOS WielrennenAangepast

Contador pleegt coup in Vuelta

Alberto Contador heeft de macht in de Vuelta gegrepen. De Spanjaard won de zeventiende etappe naar Fuente Dé over 187 kilometer, reed Joaquim Rodríguez op grote achterstand en nam daardoor diens rode trui over.

Een keer of dertig viel Contador in het hooggebergte vergeefs de ijzersterke Rodriguez aan. De man van Katjoesja leek de eindzege in de knip te hebben, maar capituleerde plots door een slimme coup van Contador in een overgangsetappe.

De schade bleek enorm. Rodriguez verloor liefst 2.38 op Contador. Alejandro Valverde reed op dertien kilometer van de meet op imposante wijze weg van de man in het rood en finishte op slechts vijf seconden van de winnaar. Chris Froome en Robert Gesink verloren vijf minuten.

Rodriguez lette niet goed op

Het plan van Saxo Bank kreeg even voor de voet van de Collada La Hoz gestalte. Contador had een paar ploegmaten in een vluchtgroep meegestuurd en waagde op 53 kilometer van de meet zelf de sprong. Op dat moment zat Rodriguez te slapen.

Contador ging op de klim, geholpen door zijn ploegmaten, als een bezetene omhoog. Vervolgens werd hij geassisteerd door oud-ploegmaat Paolo Tiralongo. Rodriguez en Valverde bungelden een tijdje op vijftien seconden, maar ineens was het verzet gebroken.

Het gat met Contador was twee minuten toen Valverde wegsprong van Rodriguez. Met een paar vroege vluchters kreeg hij de koploper nog in het vizier, maar de zege ging naar Contador, die gokte en won. Ook Valverde ging 'Purito' voorbij in het klassement.

Ten Dam stijgt

Laurens ten Dam steeg een plaats in het klassement. De Rabobank-renner zag Andrew Talansky tijd verliezen, waardoor de Nederlander nu zevende staat de rangschikking. Gesink bleef zesde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl