NOS NieuwsAangepast

'ECB gaat ongelimiteerd kopen'

President Draghi van de Europese Centrale Bank is van plan om ongelimiteerd staatsschuld op te kopen van Zuid-Europese landen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van anonieme bronnen. Morgen stemt het ECB-bestuur, waaronder president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank over het plan.

De ECB zou staatsschuld met een maximale looptijd van drie jaar willen opkopen om de rente te drukken van landen als Spanje en Italië. Voorwaarde is wel dat Spanje dan formeel steun vraagt bij het Europese Noodfonds. Op die manier kan Brussel het land onder strikte controle plaatsen en dwingen om zich aan de bezuinigingen te houden. Mocht een land zich toch niet aan de voorwaarden houden, dan stopt de ECB met het opkopen van de staatsschuld. De centrale bank kan in dat geval zelfs beslissen om het staatspapier weer op de markt te brengen, waardoor de rente oploopt.

Directe steun

In maart van dit jaar is de ECB gestopt met het opkopen van staatsschuld, omdat vooral de Duitse en Nederlandse centrale banken fel tegen waren. Zij zien het opkopen van staatsschuld als directe steun aan landen en stellen dat dat tegen de regels is van de ECB. Bovendien had het opkopen van de staatsschuld nog nauwelijks effect op de rente.

Intussen heeft de ECB ruim 200 miljard aan staatsobligaties van zuidelijke landen. Het nieuwe plan van Draghi zou wel de goedkeuring hebben van de noordelijke landen, omdat de voorwaarden voor het opkopen van de schuld nu veel strenger zijn. Toen de contouren van het plan op de ECB-bijeenkomst van vorige maand werden geschetst, heeft alleen Duitsland tegen gestemd.

Koers gestegen

In reactie op het nieuws is de koers van de euro ten opzichte van de dollar gestegen met ruim een halve dollarcent, naar $1,259.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl