NOS NieuwsAangepast

Rutte blijft bij Europa-uitspraken

VVD-leider Rutte blijft bij zijn uitspraken gisteren in het RTL-debat over Europa. Rutte zei bij RTL dat hij geen extra geld aan de Grieken wil geven. Rutte liet ook blijken dat hij het niet eens is met de stelling "Nederland moet zijn uiterste best doen om de eurozone bijeen te houden". Die opstelling leverde hem van veel kanten kritiek op.

Rutte benadrukte vandaag dat hij in het Nederlandse belang "nee" moet zeggen tegen verzoeken van landen die de afspraken schenden. "In het belang van Nederlands pensioen- en spaargeld en van Nederlandse banen willen we Zuid-Europa helpen om uit de problemen te komen, maar dat kan alleen als die landen de afspraken nakomen."

'Idiote uitspraak'

Dat hij tegen de stelling over het bijeenhouden van de eurozone stemde, komt volgens Rutte doordat die erop neerkwam dat het aan Nederland was om het uiterste te doen. "En dat is een idiote uitspraak, want Nederland is niet gehouden om in zijn eentje het uiterste te doen. Dat is aan de landen in de problemen," zei Rutte.

Rutte onderstreepte dat hij al twee jaar vindt wat hij gisteren over de euro zei. Rutte zei verder dat hij heeft gesproken als premier én als VVD-leider. "Voor mij maakt het niet uit of ik het woord voer als minister-president of als lijsttrekker; ik vind altijd hetzelfde."

Duitsland

Ook de Duitse minister van Financiën heeft nieuwe miljardensteun aan Griekenland uitgesloten. In een interview zei minister Schäuble dat Duitsland niet zal meewerken aan een nieuw hulpprogramma voor Griekenland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl