NOS NieuwsAangepast

Mars tegen gefrituurde Mars

Het is in Schotland al jaren een gewild gerecht, vooral onder toeristen. Niet bepaald culinair, maar volgens velen wel lekker, de gefrituurde Mars. Al twintig jaar wordt de chocoladereep in de frituurpan gegooid, maar nu pas keert het bedrijf Mars zich tegen die traditie. Reden: het is slecht voor de gezondheid.

Volgens de website www.scotsman.com wonen de uitvinders van de 'deep-fried Mars bar' in Stonehaven, vlak bij Aberdeen. Twintig jaar geleden vroeg een schooljongen in de Carron Fish Bar of zijn favoriete chocoladereep ook gefrituurd kon worden. Een traditie was geboren.

Jubileum

Voor het jubileum van de gefrituurde Mars kwam de uitbater van de Carron Fish Bar op een idee. Lorraine Watson wilde regionale bescherming aanvragen bij de EU voor het product. Net als parmaham en champagne, zou de gefrituurde Mars dan maar op één plek geproduceerd mogen worden.

Dat plan werd, vanwege al het papierwerk al snel opgegeven, maar het leidde wel tot een brief van Mars. "Uw producten voldoen niet aan onze marketing-code. Wij promoten een gezonde, actieve levensstijl en gematigd snoepen. Zoals u misschien weet hebben we pas geleden het vet-gehalte in de Mars verminderd. Het frituren van onze Mars-repen maakt dit natuurlijk weer ongedaan."

Lorraine Watson was erg verbaasd. "Ik wist niet dat ze het vet-gehalte hadden verminderd. Maar natuurlijk weet ik dat het frituren van een mars niet gezond is. Wij hebben nooit het tegenovergestelde beweerd."

Waarschuwing

Per week worden er in haar winkel 150 gefrituurde Marsen verkocht. Voor die klanten verandert er nu wel iets. Mars wil een waarschuwing op het menu dat het frituren van een Mars 'zonder toestemming of aanmoediging van Mars gebeurt'. Watson stemt daar mee in. "Ik wil ze geen reden geven om mij voor het gerecht te dagen." En daarmee lijkt de kous af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl