NOS NieuwsAangepast

Toch asbest in 'schone' flat Utrecht

Door redacteur Jikke Zijlstra

In een woning in de Utrechtse wijk Kanaleneiland is asbest gevonden, terwijl woningcorporatie Mitros zei dat die schoon was. De bewoners hadden aangedrongen op een meting nadat ze terug waren gekomen van vakantie. Vanwege hun afwezigheid was de woning niet eerder onderzocht.

De familie Tachafene keerde 25 augustus terug van een vakantie in Marokko. Marzouk Tachafene, zijn vrouw en twee kinderen van twee en vijf jaar wisten dat een maand eerder in de wijk asbest was aangetroffen. Bij thuiskomst informeerde Tachafene daarom bij Mitros of zijn woning aan de Marco Pololaan Marco Pololaan schoon en dus veilig was. Een medewerker van de corporatie bevestigde dat.

Overspannen

Veertig van de in totaal 48 woningen in het complex werden eind juli getest op asbest en bleken schoon te zijn. Omdat de kans op besmetting in dat geval verwaarloosbaar is, gaven de Arbeidsinspectie en gemeente het hele complex daarom begin augustus weer vrij, aldus Mitros.

Tachafene en zijn vrouw vertrouwden de situatie niet. "Niemand heeft ons huis op asbest gecontroleerd", zegt Tachafene tegen de NOS. Na flink aandringen liet Mitros de woning eind vorige maand alsnog controleren. Gisteren werd de uitslag bekend: in de gang was toch asbest gevonden.

Tachafene en zijn vrouw zijn erg geschrokken. "We hebben al tien dagen in dit huis geslapen. We dachten dat het veilig was, maar nu blijkt er asbest te liggen. Volgens het asbestbedrijf is het niet schadelijk. Maar hoe kan je dat nou zeggen? Dat weten we pas over twintig jaar. Mijn vrouw is helemaal overspannen geworden van de situatie."

Spotbesmetting

De familie Tachafene kon gisteren direct verhuizen naar een tijdelijke woning van Mitros in Nieuwegein. Hun flat aan de Marco Pololaan wordt de komende dagen schoongemaakt. Het gezin wil echter onder geen beding terug naar hun flat of een ander huis in de wijk. "Wie garandeert mij dat het daar schoon is? Er moet een goede oplossing komen."

Woningcorporatie Mitros 'betreurt het' dat in de woning 'totaal onverwacht' een 'kleine concentratie asbest' is gevonden. Volgens TNO gaat het om een ander type asbest dan dat afgelopen juli in de wijk werd aangetroffen. ,,De gevonden concentratie is zo laag dat men deze op veel plekken in Nederland zou kunnen aantreffen", schrijft de corporatie in een verklaring. Volgens Mitros hebben de bewoners geen gezondheidsrisico opgelopen.

Reacties: Jikke.Zijlstra@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl