NOS NieuwsAangepast

Strenge regels corporaties

Woningcorporaties mogen alleen nog als 'niet professionele belegger' investeren in derivaten, ingewikkelde financiële verzekeringen. Minister Spies van Binnenlandse Zaken heeft haar voorstellen vandaag in de Staatscourant gepubliceerd. Vorige week heeft de NOS daar al over bericht.

Minister Spies wil met deze maatregelen een financiële affaire als die met Vestia voorkomen. Corporaties mogen niet meer speculeren met derivaten. Omdat corporaties in de toekomst alleen als 'amateurs' mogen opereren, zullen ze een grotere bescherming krijgen.

Zorgplicht

Dat is volgens interim-bestuurder Gerard Erents van Vestia ook nodig. Hij heeft grote kritiek op de manier waarop de banken Vestia hebben opgezadeld met derivaten. Tegen het Financieele Dagblad zei hij: "Ze verkochten als het ware racefietsen aan iemand in een rolstoel. Vestia is geen professionele partij, zoals sommige banken zeggen. Vergelijk het met een eredivisie tegenover hoofdklasse-amateurs."

Door het avontuur met de derivaten is de schade bij Vestia opgelopen tot 2 miljard euro. Volgens betrokkenen is het lastig om de banken daarvoor aansprakelijk te stellen. Met de nieuwe regels hebben de banken een grotere zorgplicht. Bij een niet professionele belegger moeten ze nagaan of het product inderdaad wel past bij de corporatie.

Bon uitschrijven

Jim Schuyt, directeur van de Alliantie, noemt veel maatregelen "uitermate verstandig". Maar toch vindt de directeur van de derde corporatie van Nederland dat de minister doorschiet met de 'amateurstatus' voor corporaties. "Dat betekent een hoger risico voor banken en dat leidt tot hogere kosten voor de corporatie."

Spies wil de derivaten die zijn toegestaan beperken tot twee. Daarnaast wil de minister voorkomen dat in de contracten bepalingen worden opgenomen die verhinderen dat ze kan ingrijpen bij een corporatie. Bij Vestia was dat het geval. "Dat is hetzelfde als bij een overtreding de politie geen bon kan uitschrijven", reageerde ze vorige week.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl