NOS NieuwsAangepast

Z-Afrika: weer schietpartij bij mijn

Bewakers hebben vier stakende mijnwerkers met rubberen kogels neergeschoten bij een mijn in de buurt van Johannesburg. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse politie gezegd. De bewakers probeerden volgens de politie een vechtpartij tussen stakende en werkwillige mijnwerkers te beëindigen.

De schietpartij vond plaats bij een goudmijn die nu Gold One heet, maar bekendstaat als de Aurora-mijn. De mijn is deels eigendom van een bedrijf van de neef van president Zuma en een kleinzoon van Nelson Mandela. Er wordt gestaakt vanwege een loonconflict.

De geroyeerde ANC-jeugdleider Julius Malema riep de mijnwerkers bij de Gold One-mijn vorige week op om de mijnen "onbestuurbaar" te maken tot hun eisen voor een hoger salaris zijn ingewilligd.

Moord

Twee weken geleden schoot de politie bij een andere mijn 34 stakende mijnwerkers dood, ook in de buurt van Johannesburg.

Hoewel de politie de schoten bij de platinamijn had afgevuurd, werden 270 stakende mijnwerkers gearresteerd voor moord op de 34 slachtoffers. De Zuid-Afrikaanse justitie heeft de aanklachten gisteren voorlopig ingetrokken. Een deel van de arrestanten komt naar verwachting vandaag vrij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl