NOS NieuwsAangepast

Banen verdelen Rutte en Samsom

VVD-leider Rutte en PvdA-voorman Samsom zijn het oneens over de oorzaken van de werkloosheid. In het NOS Radio1-debat wees Rutte de schuldencrisis in Europa aan als belangrijkste oorzaak en benadrukte dat zijn kabinet ook werd geconfronteerd met een erfenis van het vorige kabinet.

Volgens Samsom zijn er ook binnenlandse factoren die de werkloosheid verklaren. Rutte zei dat Samsom het niet beter had gedaan dan hij.

'Geen lef'

De toon van het debat was rustiger dan in vorige confrontaties en er waren minder felle botsingen of beschuldigingen over leugens. Wel zei CDA-leider Buma in een discussie met Samsom over de wachtlijsten: "Ik had even een stemmetje in mijn hoofd dat dreigde te zeggen: "Nu doet u het weer." "Maar ik zal het niet zeggen," voegde hij eraan toe.

In het debat verweet CDA-leider Buma Rutte dat die niet "het lef heeft te kiezen voor verdere integratie in Europa". Rutte antwoordde daarop dat hij wel ja wil zeggen tegen Europa, maar dat hij niets ziet in een algemeen pleidooi om maar door te gaan met het overdragen van bevoegdheden aan Europa.

Buma zei dat Rutte de afgelopen tijd niet anders heeft gedaan dan bevoegdheden overdragen. Hij verwacht van Rutte "vergezichten" op dat punt.

'Koning van Afrika'

SP-leider Roemer en PVV-voorman Wilders kwamen met elkaar in botsing over ontwikkelingssamenwerking en integratie. Wilders noemde Roemer "ongeveer de koning van Afrika" en "een watje". Hij zei dat Roemer de eigen SP-mensen in de steek laat.

Daarop zei Roemer dat Wilders de afgelopen tijd vol heeft bezuinigd op integratie en grote-stedenbeleid. "U hebt twee jaar aan de knoppen gezeten en u heeft er geen mallemoer aan gedaan."

Roemer benadrukte verder dat de PVV vaak mensen over één kam scheert. "Als Wilders dat niet loslaat, is dat voor ons echt een belemmering om samen in een kabinet te gaan zitten." Bovendien is hij totaal oneens met de visie van de PVV op ontwikkelingssamenwerking.

'Ongelukkig'

Op Radio1 ging het ook nog even over de uitspraken vorige week van SGP-leider Van der Staaij over abortus. ChristenUnie-lijsttrekker Slob zei desgevraagd dat hij ongelukkig is met die opmerkingen. Maar hij voegde eraan toe dat het geen reden is zo massaal over iemand heen te vallen.

Van der Staaij zei vorige week dat de kans op zwangerschap na een verkrachting heel klein is. Slob zei dat het nu over de inhoud moet gaan. Hij is niet bang dat zijn partij door de lijstverbinding met de SGP schade zal lijden.

Aan het NOS Radio1-debat deden elf lijsttrekkers mee. Het zijn de leiders van de partijen die nu in de Tweede Kamer zitten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl