NOS NieuwsAangepast

Ook Andalusië vraagt noodhulp

De Spaanse regio Andalusië heeft de centrale regering om financiële steun gevraagd. De zuidelijke regio zegt per direct een voorschot van 1 miljard euro nodig te hebben om rekeningen te kunnen betalen.

Andalusië is de vierde regio die hulp nodig heeft van de centrale regering in Spanje. De regio's kunnen geen geld meer lenen op de financiële markt en moeten dus bij de centrale overheid aankloppen.

Voorschot

Catalonië, Valencia en Murcia vroegen eerder om hulp uit een fonds van 18 miljard euro dat de Spaanse regering heeft ingesteld. Andalusië heeft nu nog geen officieel verzoek ingediend om hulp uit datzelfde fonds, maar vraagt om een voorschot op te verwachten belastinginkomsten.

Catalonië, Valencia en Murcia maken samen aanspraak op bijna 10 van de 18 miljard euro in het regionale noodfonds.

Noodsteun

Naar verwachting zullen nog meer van de zeventien Spaanse regio's om hulp vragen. Als 18 miljard dan niet genoeg is, moet Spanje extra geld lenen op de markt tegen waarschijnlijk hoge rentetarieven. Een andere mogelijkheid is noodsteun aanvragen bij Europa. De Spaanse premier Rajoy ontkent dat Spanje in onderhandeling is over een steunpakket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl