Vragen Den Haag beantwoord

De verkiezingscampagne is in volle gang. Politici wordt tijdens debatten en interviews flink de nieren geproefd. Door journalisten, door elkaar, maar ook door het publiek. Onder meer in de verkiezingsgesprekken op Radio 1 en Politiek 24 krijgen kijkers en luisteraars de kans hun vraag te stellen aan politici. Via VraaghetDenHaag.nl hebben ruim 1700 mensen laten weten op welke vraag zij graag een antwoord willen hebben. Een aantal van deze vragen is inmiddels beantwoord.

Vertrouwen

Er komen veel vragen binnen van mensen die het vertrouwen in de politiek zijn verloren. Een van die vragen is van Sylvia Kok-Bootsman. "Wie kan mij garanderen dat als ik ga stemmen op een partij, die zich dan aan het verkiezingsprogramma houdt? Ik heb totaal geen vertrouwen meer in de politiek."

Kok-Bootsman is niet de enige die er zo over denkt. Johan Smit vraagt naar de houdbaarheid van de verkiezingsprogramma's, terwijl Peter Meulenberg niet begrijpt dat zelfs als partijen het eens zijn over de inhoud, ze het niet eens kunnen worden over de uitwerking. Hij vraagt zich dan ook af "waarom mensen nog zouden moeten kiezen".

Hans Mekenkamp is op zijn beurt weer geïnteresseerd in de principes van de lijsttrekkers. Hij wil graag weten of zij in het verleden ook weleens ergens voor of tegen waren en daar nu anders over denken. De vraag werd gesteld aan Hero Brinkman. "Ja natuurlijk." Voorbeelden wil de lijsttrekker van de DPK niet geven. "Als ik het er niet mee eens was geweest op dat moment en dat zo erg had gevonden dat ik daar m'n mond niet over dicht had kunnen houden, had ik daar toen mijn mond over open moeten doen."

Europa

Ook Europa blijft de gemoederen op VraaghetDenHaag.nl bezighouden. Frank Rijs begrijpt bijvoorbeeld niet waarom wij in Nederland moeten bezuinigen terwijl wij wel garant willen staan "met heel grote bedragen van ons belastinggeld voor failliete landen en landen waarvan het zeer onzeker is dat het geld terugkomt".

Er komen niet alleen maar kritische vragen over Europa binnen, maar ook vragen aan eurosceptische politici. Zo wil Luc Steenwinkel graag weten hoe de PVV en de SP denken dat de Nederlanders hun in Spanje en Griekenland geïnvesteerde spaargeld en pensioenen ooit nog terugkrijgen als Nederland uit de euro zou stappen.

Joost Allers deelt die zorgen. Hij is vooral bang dat "andere landen ons links laten liggen op het gebied van de export". Wilders laat in het Radio 1 Journaal weten daar niet bang voor te zijn. "Die geografische ligging van Nederland als doorvoerhaven, die verandert niet. [..] Er zal nooit gras op de kades van Rotterdam gaan groeien zolang wij liggen waar wij liggen."

Samenwerking

Een ander onderwerp dat leeft onder de deelnemers van VraaghetDenHaag.nl is de samenwerking tussen de verschillende partijen. Rowan de Miranda vraagt zich af of GroenLinks een deel van haar kiezers "heeft verloochend" door met voornamelijk rechtse partijen het Vijfpartijenakkoord te sluiten. Andere eventuele verbanden worden ook besproken tijdens de verkiezingsgesprekken. Zo is Erik Jan Vinke benieuwd of de PvdD samen met het CDA en de SGP een front kan vormen in de strijd voor dierenwelzijn.

Ingrid Velden wil graag weten hoe het kan dat een progressieve linkse partij als GroenLinks al voor de verkiezingen zegt "te willen samenwerken met een conservatieve partij als de SP". Sap antwoordt op Politiek 24 dat ze voor een zo groot mogelijk progressief blok is, maar dat dat blok niet groot genoeg is om het alleen te doen. "En dan moet je kiezen, ga je dan vervolgens met conservatief links samenwerken of ga je met conservatief rechts samenwerken. [..] Dan denk ik dat we over links meer kunnen bereiken dan over rechts."

Te gast

Deze week gaan de verkiezingsgesprekken door. Te gast zijn nog Van der Staaij (SGP), Pechtold (D66), Slob (ChristenUnie), Roemer (SP) en Rutte (VVD). Heb je een vraag voor een van deze lijsttrekkers? Stel hem dan via VraaghetDenHaag.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl