NOS NieuwsAangepast

Augustus bloedigste maand Syrië

Mensenrechtenorganisaties melden dat er in augustus ongeveer 5000 mensen zijn gedood in Syrië. Daarmee zou het de bloedigste maand zijn sinds de opstand tegen het regime van president Assad begon, ruim 17 maanden geleden.

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, gevestigd in Groot-Brittannië, spreekt zelfs van 5440 doden, onder wie 4114 burgers.

Aanval Al-Fan

De laatste week van augustus was de week waarin tot dusver de meeste slachtoffers vielen, zegt een woordvoerder van Unicef. Volgens Patrick McCormick zijn er zeker 1600 mensen en kinderen omgekomen.

Ook vandaag was het een gewelddadige dag in Syrië, met volgens bronnen binnen de oppositie minstens honderd doden. Alleen al in het dorp al-Fan, in de provincie Hama, heeft een aanval van het leger aan 21 mensen het leven gekost, aldus het Observatorium voor de Mensenrechten. Omdat er nog mensen worden vermist en enkele gewonden in kritieke toestand verkeren, zal het aantal doden daar vermoedelijk nog stijgen.

Luchtaanvallen

Het leger van Assad probeert de opstand sinds vorige maand vanuit de lucht de kop in te drukken, met onder meer gevechtshelikopters en -vliegtuigen. Het Vrije Syrische Leger in Aleppo, de grootste stad van Syrië, zou de beschikking hebben over raketten om de helikopters neer te halen. Volgens de Amerikanen hebben ze die gekregen via buurland Turkije.

Gisteren claimden opstandelingen dat ze een luchtmachtbasis in de buurt van Aleppo hadden ingenomen. Ze zouden gevechtstoestellen hebben vernietigd om bombardementen tegen te gaan. Het Syrische regime beweerde juist dat de aanval was afgeslagen. Het leger van Assad heeft in ieder geval nog twee bases onder controle van waaruit luchtaanvallen kunnen worden uitgevoerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl