NOS NieuwsAangepast

OESO: Euro staat op het spel

De Europese Centrale Bank (ECB) moet meer doen om de eurocrisis op te lossen. Volgens secretaris-generaal Gurria van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) is het Europees noodfonds alleen niet sterk genoeg.

De OESO vindt dat de ECB snel zoveel mogelijk staatsobligaties moet opkopen van landen die in de gevarenzone zitten. Daardoor kan de rente op de staatsleningen van die landen zakken.

Volgens Gurria staat het systeem op het spel en moet er alles aan gedaan worden om te voorkomen dat de euro in gevaar komt. Hij verwacht niet dat er landen de eurozone zullen verlaten.

Ingreep

Eind juli meldde de Franse krant Le Monde al dat de ECB een ingreep zou voorbereiden op de obligatiemarkt. ECB-president Draghi zei toen "alles te zullen doen wat noodzakelijk is om de euro te redden."

De ECB heeft al op grote schaal obligaties opgekocht van Spanje en Italië. De bank wil alleen verder gaan als het benodigde geld uit het noodfonds komt. Daarover is veel verdeeldheid bij de landen van de Eurozone.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl