NOS NieuwsAangepast

Premier Ethiopië begraven

In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba is premier Meles Zenawi begraven. Duizenden Ethiopiërs en een aantal Afrikaanse presidenten kwamen bijeen voor de staatsbegrafenis van de man die in Ethiopië ruim 20 jaar aan de macht was.

De kist van Zenawi werd eerst van zijn paleis overgebracht naar een plein in het centrum van de stad en daarna begraven bij de Holy Trinity Cathedral.

In steden en dorpen in heel Ethiopië stonden grote schermen, zodat de bevolking de begrafenisplechtigheden kon volgen.

Afrikaanse leiders

De begrafenis werd bijgewoond door zeker twintig Afrikaanse leiders, onder wie de Rwandese president Kagame en president Kikwete van Tanzania. Ook president Bashir van Sudan, die is aangeklaagd door het Internationaal Strafhof, was aanwezig.

De Verenigde Staten stuurden VN-ambassadrice Susan Rice. De laatste staatsbegrafenis in Ethiopië was die van keizerin Zauditu in 1930.

Economische groei

Meles Zenawi kwam 21 jaar geleden aan de macht toen hij de communistische leider Mengistu Haile Mariam afzette. Onder zijn leiding maakte Ethiopië een sterke economische groei door, maar volgens critici was Zenawi ook een tiran die de mensenrechten schond.

Zenawi overleed op 20 augustus op 57-jarige leeftijd aan een infectie in een ziekenhuis in Brussel. Het is niet bekend welke ziekte hij had.

De nieuwe premier van Ethiopië wordt de 47-jarige Hailemariam Desalegn, die vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken was onder Zenawi.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl