NOS NieuwsAangepast

VS stopt opleiden deel Afghanen

De VS legt een deel van zijn trainingsprogramma in Afghanistan stil. Het gaat om de training van Afghaanse speciale eenheden en die van lokale milities.

Dit jaar kwamen tijdens het trainen van deze groepen Afghanen al 45 NAVO-militairen om het leven. Zij werden gedood door Afghaanse rekruten.

De VS wil de rekruten eerst opnieuw screenen voordat de trainingen kunnen worden hervat. Dat gaat één tot twee maanden duren.

Benadrukt wordt dat het grootste deel van het trainingsprogramma gewoon doorgaat en dat het slechts gaat om een tijdelijke maatregel. Het werk van de Nederlanders in Kunduz is niet in het geding; zij trainen reguliere Afghaanse politiemensen.

Terugtrekken

Zo'n 1000 rekruten zullen opnieuw worden gescreend op banden met de Taliban. Ze zijn al een keer goed gescreend, maar dat zou niet afdoende zijn. De rekruten moeten blijvend worden gevolgd, omdat ze anders alsnog onder invloed van de Taliban kunnen raken.

De bedoeling is dat de NAVO-troepen zich eind volgend jaar terugtrekken uit Afghanistan. Dan moet Afghanistan zelf in staat zijn om voor de veiligheid te zorgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl