NOS NieuwsAangepast

Kardinaal: kerk loopt eeuwen achter

De gisteren overleden kardinaal Carlo Martini heeft in zijn laatste interview gezegd dat de katholieke kerk "200 jaar achterloopt" op de rest van de samenleving. Het gesprek is gepubliceerd in de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Het interview met de 85-jarige Martini is begin augustus gehouden. Daarin zegt hij ook: "Onze cultuur is verouderd. De kerk is moe, onze gebedsruimten zijn leeg en onze rituelen en kleding zijn te pompeus."

Martini stelt dat als de katholieke kerk niet wat meer open staat voor de moderne samenleving, bijvoorbeeld in de houding tegenover echtscheidingen, de volgende generaties geen vertrouwen meer zullen hebben in de kerk.

Condooms

Martini was een progressieve kardinaal. Zo vond hij dat condooms toegestaan moeten zijn om de verspreiding van aids te voorkomen. Ook had hij geen probleem met mensen van hetzelfde geslacht die een relatie hebben, zolang het maar een stabiele relatie is.

De uitvaart van Martini is maandag. Duizenden mensen hebben vandaag afscheid genomen in Milaan, waar de kardinaal ligt opgebaard. Hij was meer dan 20 jaar aartsbissschop in die stad. Bij de verkiezing van Ratzinger tot paus was hij een van de kandidaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl