NOS NieuwsAangepast

'ECB wil Grieks watermerk op euro'

De Europese Centrale Bank wil een symbool uit de Griekse mythologie op de nieuwe serie eurobiljetten zetten om de veiligheid te verbeteren. Dat meldt het financiële persbureau Bloomberg op basis van bronnen die bekend zijn met het ontwerp.

'Opmerkelijk'

De keuze is opmerkelijk omdat er wordt gespeculeerd over een vertrek van Griekenland uit de eurozone vanwege de financiële problemen van het land. Het watermerk zou een afbeelding zijn van de Fenicische prinses Europa en moet het huidige merk op de biljetten vervangen. De prinses staat ook al op Griekse 2 euro-munten.

De nieuwe eurobiljetten zouden eigenlijk vorig jaar al in circulatie worden gebracht, maar het plan liep vertraging op door de eurocrisis. De ECB zou de ontwerpen in november willen presenteren. Het eerste biljet dat wordt uitgerust met het Griekse watermerk is het 5 euro-biljet, dat vanaf mei 2013 wordt gedistribueerd.

Controle

Een woordvoerder van de bank wil niet reageren. De ECB wil slechts kwijt dat het werk aan de tweede serie eurobiljetten vordert en dat details later bekend worden gemaakt.

Waarnemers van het IMF, de ECB en de Europese Commissie brengen volgende week een bezoek aan Griekenland om te controleren hoe het land vordert met de door de geldschieters geëiste bezuinigingen en hervormingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl