Ouderen ontevreden over politiek
Ouderen voelen zich niet goed vertegenwoordigd door de Tweede Kamer. Dat blijkt uit een enquête van de ouderenbonden ANBO en Unie KBO onder hun leden.
De bonden kregen duizenden reacties op de enquête die was uitgezet in samenwerking met het programma Debat op 2, dat de uitkomsten morgenavond uitzendt. Ruim 5000 mensen hebben meegedaan aan de rondvraag.
Op de stelling: "Ik voel me als oudere goed vertegenwoordigd door de politiek / de Tweede Kamer", zegt 64 procent het daar niet mee eens te zijn. 12 procent is het er wel mee eens en 24 procent staat neutraal tegenover de stelling.
Opkomst
Dat ouderen weinig vertrouwen in de politiek hebben, blijkt ook uit de opkomstcijfers van de verkiezingen twee jaar geleden. Het aantal ouderen dat niet naar de stembus ging verdubbelde ten opzichte van de verkiezingen in 2006. Dit geldt voor alle kiezers boven de 55 jaar. Het effect is het sterkst in de groep boven de 75 jaar. Ging in 2006 18 procent van hen niet stemmen, in 2010 bleef 36 procent van hen thuis.
Volgens de ANBO is de desinteresse van ouderen in de politiek te verklaren doordat de ouderen het idee hebben dat de politiek niets betekent voor ouderen. De afgelopen twee jaar bijvoorbeeld heeft het kabinet Rutte het alleen maar zwaarder gemaakt voor ouderen, zegt de ANBO. Pensioenen worden niet meer geïndexeerd, de zorg en het eigen risico wordt duurder en hoger.
Koopkracht
Er wordt volgens de ANBO niets gedaan om de arbeidsparticipatie voor ouderen te stimuleren en ze hebben te maken met een groot verlies aan koopkracht.
Bovendien wordt er steeds de nadruk gelegd op alle nadelen van de vergrijzing; dat de ouderen een last zijn voor de samenleving. Maar volgens de ANBO zijn er ook voordelen aan de vergrijzing. Er is ruimte voor innovatie bijvoorbeeld.