NOS VoetbalAangepast

Speelronde 4: PSV-AZ

In de vierde speelronde van de eredivisie staan er zondag drie fraaie wedstrijden op het programma, met als uitschieter PSV-AZ. Maar ook Vitesse-Feyenoord en Heerenveen-Ajax zijn duels om naar uit te kijken.

Voor PSV komt de thuiswedstrijd tegen AZ op een goed moment. De Eindhovenaren - vijf thuisduels op rij ongeslagen tegen AZ - zijn in de eredivisie op eigen veld op dreef met zes overwinningen op rij, terwijl AZ al vijf uitduels niet heeft gewonnen.

Een overwinning voor PSV ligt dus voor de hand, een gelijkspel zou een 'doorbraak' zijn voor de ploeg van Dick Advocaat (tussen december 2009 en juni 2010 interim-coach van tegenstander AZ). PSV heeft al zeventien competitiewedstrijden niet gelijkgespeeld.

Vorig seizoen was het bijna een gelijkspel geworden, ware het niet dat Tim Matavz in blessuretijd nog de 3-2 voor PSV maakte.

Primeur Van Bommel

Strijden tot de laatste minuut, zoals vorig seizoen, dat moet Mark van Bommel aanspreken. De aanvoerder van PSV zoekt altijd de grens op, maar staat daardoor al wel op drie gele kaarten. Van Bommel beleeft met nóg een gele kaart een primeur. Het is in de geschiedenis van de eredivisie nog niet voorgekomen dat een speler na vier speelronden op vier gele kaarten stond.

Bij AZ zal spits Jozy Altidore uitkijken naar het duel met PSV, want tot nu toe trof hij telkens doel als hij tegen de club uit Eindhoven speelde. Al kwam dat nog maar twee keer voor.

Vitesse met Janssen tegen Feyenoord

Gelredome staat zondag niet in het teken van Vitesse's thuiswedstrijd tegen Feyenoord, maar van de terugkeer van Theo Janssen. De cultheld, die overkwam van Ajax, speelde in het verleden twintig eredivisieduels voor 'zijn' club en scoorde daarin 21 keer. En dat is wat Vitesse al jaren nodig heeft thuis tegen Feyenoord: doelpunten.

De Rotterdammers hebben sinds februari 2002 niet meer verloren in Arnhem en in die tien duels heeft de thuisploeg slechts één keer gescoord. Met de uitduels meegerekend is Feyenoord zelfs veertien ontmoetingen zonder nederlaag tegen Vitesse.

Van Basten tégen Ajax

Het slotstuk van een fraai eredivisieweekend is de ontmoeting van sc Heerenveen-coach Marco van Basten met Ajax. De voormalig Ajacied heeft nog altijd niet gewonnen met de Friese club en daar lijkt geen verandering in te komen: de laatste zes eredivisieduels van Heerenveen met Ajax gingen verloren.

In oktober 2008 won Heerenveen thuis voor het laatst van Ajax, waar Van Basten toen coach was. Dat seizoen wonnen de Friezen ook in de Arena, waarna Van Basten de term "pannenkoek" naar zijn hoofd geslingerd kreeg.

Overige duels

- FC Utrecht won de laatste drie uitwedstrijden in de eredivisie. Als Utrecht ook van NAC wint, evenaart de club een record door vier uitduels in de eredivisie op rij te winnen. Dat clubrecord stamt uit september-november 1971. - FC Twente heeft op eigen veld nog nooit verloren van VVV-Venlo in competitiewedstrijden. Van de voorgaande dertien eredivisiewedstrijden in Enschede won FC Twente er tien en speelden de ploegen drie keer gelijk.

Programma speelronde 4

Vrijdag, 20.00 uur:ADO Den Haag - FC Groningen

Zaterdag, 18.45 uur:Roda JC Kerkrade - Willem II19.45 uur:PEC Zwolle - NECRKC Waalwijk - Heracles Almelo20.45 uur:NAC Breda - FC Utrecht

Zondag, 12.30 uur:Vitesse - Feyenoord14.30 uur:FC Twente - VVV-VenloPSV - AZ16.30 uur:sc Heerenveen - Ajax

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl