NOS NieuwsAangepast

Spanje hervormt bankwezen

Het Spaanse kabinet heeft de knoop doorgehakt en gaat het bankwezen drastisch hervormen. Er wordt een zogenoemde 'bad bank' opgericht waarin alle banken hun slechte leningen onderbrengen. Naar schatting hebben de Spaanse banken 184 miljard euro aan giftige leningen, vooral in vastgoed.

De prijs van die bezittingen wordt bepaald door de Spaanse nationale bank. Door de oprichting van een dergelijke instelling kunnen de banken met een schone lei verder en worden ze niet langer gehinderd door afschrijvingen op slechte kredieten en hypotheken.

De voorbije jaren moesten de Spaanse banken voortdurend miljarden euro's afschrijven. De slechte leningen, vooral in vastgoed, zorgden voor een negatieve spiraal.

Beurskoersen

De vergiftigde portefeuilles verslechterden de kapitaalbuffers van de banken, duwden de beurskoersen omlaag en verhoogden de kosten voor banken. Zwakke banken zijn namelijk duurder uit bij financiering op de kapitaalmarkten, waardoor ze weer steun moesten zoeken bij de overheid.

Volgens Luis de Quindos, de Spaanse minister van Economische Zaken, zal gezocht worden naar private investeerders in de 'bad bank', die eind november, begin december operationeel moet zijn. De bank zal 10 tot 15 jaar functioneren en voor de investeerders uiteindelijk winst op moeten leveren.

De hervormingen zijn een Europese voorwaarde om in aanmerking te komen voor een steunpakket van 100 miljard euro voor de gehavende Spaanse bankensector.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl