NOS NieuwsAangepast

Romney aanvaardt nominatie

Mitt Romney heeft de nominatie aanvaard van de Republikeinse partij voor de presidentsverkiezingen van 6 november. Dinsdag al werd hij officieel aangewezen als kandidaat.

Vannacht aanvaardde hij de nominatie met de welbekende woorden 'I accept your nomination for president of the United States'. Hij vroeg om de steun van het publiek en zei dat hij de opdracht met nederigheid accepteert.

Tijdens zijn acceptatiespeech zei Romney dat hij "de belofte van Amerika" wil herstellen. Hij werd enthousiast toegejuicht door duizenden Republikeinen die "USA" riepen.

In de rede bekritiseerde de 65-jarige Romney president Obama. Die heeft niet de "hoop en verandering" gebracht, die hij vier jaar geleden beloofde". De voormalige gouverneur van Massachusetts presenteerde zich als het sobere alternatief voor Obama die in de ogen van veel Amerikanen de huizenhoge verwachtingen van vier jaar geleden niet heeft waargemaakt. Romney: "Obama beloofde de stijging van de zeespiegel tegen te houden en de planeet te genezen. Mijn belofte is om jullie en jullie gezinnen te helpen".

"Vier jaar geleden voelden veel Amerikanen frisse opwinding over de mogelijkheden van de nieuwe president. Ik wou dat Obama succes had gehad, omdat ik wil dat Amerika succes heeft. Maar zijn beloften maakten plaats voor teleurstelling en verdeeldheid'', aldus Romney. Hij riep de kiezers op "de teleurstellingen van de afgelopen vier jaar'' achter zich te laten en voor hem te kiezen.

Vrouwen

Romney sprak niet alleen maar over Obama's beleid. De wat stijve en kille politicus probeerde ook een warmer, menselijker beeld van zichzelf neer te zetten. Tot nu lukte het hem niet om geliefd te raken bij gematigde kiezers die hechten aan gezinswaarden, en vrouwen. Vooral onder die laatste groep doet Romney het veel slechter dan Obama en dus ging hij in zijn speech uitgebreid in op de rol van de vrouwen in zijn leven.

"Mijn moeder en vader gaven hun kinderen het allergrootste geschenk, onvoorwaardelijke liefde. Onvoorwaardelijke liefde is wat Ann (Romney's vrouw) en ik hebben geprobeerd door te geven aan onze zonen en nu aan onze kleinkinderen'', aldus de presidentskandidaat.

"'Waarom zouden vrouwen het minder moeten hebben dan mannen", zo zou Romney's moeder ooit hebben gezegd. Het was in de ogen van Romney een les voor hem. Hij onderstreepte daarna dat hij in zijn zakenleven en als gouverneur van Massachusetts altijd vrouwen heeft gesteund.

Mormoon

Een ander probleem dat Romney moest bespreken in de belangrijkste speech van zijn leven was zijn mormoonse geloof. Eerder op de avond waren er al een paar mormonen op het podium die vertelden over verdiensten van Romney als mormoonse bisschop.

Romney noemde zijn mormonisme één keer: "Het was best wel gek om mormoon te zijn in Michigan". Hij ging daarna snel verder op het gemeenschapsleven dat hij en zijn gezin kenden op de plaatsen waar ze woonden. "We baden samen, onze kinderen speelden samen, en we stonden altijd klaar om elkaar op allerlei manieren te helpen".

Barack Obama

Barack Obama en de Democraten hielden zich vandaag relatief stil, nadat zij deze week het gebruik hadden doorbroken om geen campagne te voeren tijdens de conventie van de andere partij. De Democraten houden hun conventie volgende week in Charlotte. Dan zal het team-Romney ook ongetwijfeld van zich laten horen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl