NOS NieuwsAangepast

CIA vrijuit na onderzoek justitie

Er worden geen CIA-agenten vervolgd voor de dood van gevangenen die op geheime locaties buiten de VS werden verhoord.

De openbare aanklager in de VS zegt dat er niet voldoende bewijs is om de zaak van twee overleden gevangenen voor de rechter te brengen.

De ene gevangene was een Afghaan die in een geheime CIA-gevangenis in Afghanistan overleed. In het andere geval ging het om een Irakees die in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis zelfmoord zou hebben gepleegd.

Video-opnamen

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie startte het onderzoek in 2009, nadat bekend was geworden dat de CIA video-opnamen van verhoren van terrorisme-verdachten had vernietigd.

Het onderzoek werd anderhalf jaar later uitgebreid naar het verhoor en de detentie van 101 personen van wie gezegd werd dat ze na de aanslagen van 11 september 2001 waren opgepakt.

Nooit vastgezeten

Het OM stelde vast dat een aantal van hen nooit heeft vastgezeten. Bij de verhoren van de anderen bekeek de aanklager in hoeverre de CIA-ondervragers zich aan hun instructies en richtlijnen hadden gehouden.

Het OM besloot daarna dat alleen de dood van de Afghaan en de Irakees nader moest worden onderzocht. Uiteindelijk vond het justitie ook in hun zaak geen bewijs dat CIA-ondervragers hun boekje te buiten zijn gegaan, zegt het ministerie van Justitie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl