NOS NieuwsAangepast

Meer succes met lichtere huid

Door correspondent Lucas Waagmeester

"Lichte meisjes krijgen betere mannen en je hebt een grotere kans op een goede baan. Een lichte huid heeft hier alles te maken met schoonheid." De bleke huid is de laatste tijd een ongekende hype in India. De groeiende middenklasse heeft de tijd en het geld om zich over de huidskleur druk te maken.

Net als in veel andere landen waar mensen van zichzelf een donkere huid hebben, wordt de lichtere huid in India gezien als statusverhogend. "Het zit in de Indiase cultuur, al eeuwenlang. Je wilt een partner met een lichtere huid, want dan krijg je ook lichtere kinderen", zegt huidarts Apratim Goel uit Mumbai.

Top tot teen

De kliniek van Goel doet het goed. Haarimplantaten, botox, kleine verbouwinkjes, het is allemaal ondergeschikt geraakt aan de behandelingen om de huid te bleken. Ze heeft apparaten staan voor de hele huid, van top tot teen, de nieuwste technieken die in de wereld te vinden zijn. Wijzend op twee van haar laser-machines: "That one is my bread, the other one is my butter."

Een behandeling bij dokter Goel kost meer dan 100 euro per keer, en je moet zeker zes keer terugkomen. Maar steeds meer mensen in Mumbai hebben een lifestyle waarin dat normaal geworden is. "Als je vanavond een feestje hebt, kun je vanmiddag nog even gelaserd worden. Zodat je er op je best uitziet als je een meisje gaat versieren", zegt Goel.

Intimate Wash

De winkels liggen al jaren vol met douche-gels en cosmetica die een blekere huid beloven. Maar ook daarin gaan fabrikanten steeds verder. Zo is sinds kort een zeep op de markt die zich speciaal richt op het 'bleken van de intieme delen'. Een gebleekt gezicht en handen zijn dus niet meer genoeg.

De reclame waarin deze 'intimate wash' wordt aangeprezen, roept veel verontwaardiging op, vooral van vrouwenorganisaties en columnisten. Omdat in het spotje wordt gesuggereerd dat een vrouw meer aandacht en liefde zal krijgen van haar man, als ze haar huid ook op de intieme plekken wat bleker maakt.

Huwelijkspartner

Ook op de huwelijksmarkt is een bleke huid een vaste waarde. Op websites waarop jonge Indiërs hun toekomstige levenspartner zoeken, staan de horoscoop, het vaste arbeidscontract bij mannen en de klik wat betreft kaste nog steeds bovenaan. Maar daaronder kan worden aangevinkt of de kandidaat op zoek is naar een donkere of lichte huwelijkspartner.

"Vanuit de modellenwereld en de filmindustrie horen we al heel lang dat een lichtere huid in is," zegt de 29-jarige Aparna op het strand van Mumbai. Ze heeft zelf een vrij lichte huid, dus "ik maak me er niet zo'n zorgen over", zegt ze. "Maar het wordt zo ingepeperd via media en commercie, dat jonge Indiërs niet beter meer weten. Met een lichtere huid heb je meer succes in het leven, zo is het nou eenmaal."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl