NOS NieuwsAangepast

Vrijspraak misbruik in Cambodja

In Cambodja is een Nederlander vrijgesproken van kindermisbruik. Bas R. werd beschuldigd van misbruik van vijf straatkinderen, maar volgens de rechtbank heeft het OM dat niet kunnen bewijzen.

Bas R. was in 2004 in Nederland tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar veroordeeld voor misbruik van een 12-jarig meisje. Hij was destijds haar zeilleraar. In 2009 besloot hij Nederland te verlaten en in Cambodja een opvang voor straatkinderen op te zetten. De Nederlander werd daar in oktober gearresteerd op beschuldiging van misbruik van vijf weeskinderen. In december werd hij op borgtocht vrijgelaten.

Omkopen

Terre des Hommes, die wereldwijd kindermisbruik bestrijdt, stelt dat Bas R. ten onrechte is vrijgesproken. Volgens Hans Guijt van Terre des Hommes is de Nederlander het afgelopen half jaar druk bezig geweest om de kinderen en hun ouders om te kopen, zodat bijna alle aanklachten werden ingetrokken.

"Alleen de verklaring van het meisje van 7 is overeind gebleven. En ja, een meisje van 7 tegen een man van dik 38, dat is een ongelijke strijd in de rechtszaal. Een beetje advocaat gaat natuurlijk moeilijke vragen stellen waardoor zo'n kind behoorlijk in verwarring wordt gebracht." Volgens Guijt vond de Cambodjaanse rechter dat hij op basis van de verklaring van het meisje niet tot een vonnis kon komen.

Het is nog onduidelijk of het OM in Cambodja in hoger beroep gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl