NOS NieuwsAangepast

Vd Staaij: andere formulering beter

SGP-leider Kees van der Staaij vindt dat hij gisteren niets onjuist heeft gezegd over de kans op zwangerschap na verkrachting. In het Reformatorisch Dagblad blijft hij erbij dat de feiten kloppen.

Gisteren ontstond er veel ophef over de opmerking van Van der Staaij dat de kans op zwangerschap na verkrachting 'zeer klein' is. In de krant zegt Van der Staaij: "Omdat dit debat recent ook in Amerika heeft gespeeld, wordt de indruk gewekt dat wat de Republikein Akin gezegd heeft, ook ik gezegd zou hebben. Maar of bij een verkrachting minder vaak een zwangerschap ontstaat dan bij vrijwillige gemeenschap, is een medische kwestie, waarover ik me niet heb willen uitlaten. Ik wil bij de feiten blijven."

Misverstand

Achteraf gezien zou hij zijn opvatting wel anders hebben geformuleerd. "Om misverstanden zoals je die nu ziet te voorkomen", zegt hij in het Reformatorisch Dagblad.

De SGP-leider is geschrokken van de heftige reacties. "Er is een categorie mensen die puur reageert op alleen een flard uit een gesprek en denkt: er moet een galg worden opgericht. Barbertje moet hangen."

Rutte

VVD-leider Rutte heeft op campagne in Enschede gezegd dat de uitspraak van Van der Staaij een sfeer creëert die hem niet bevalt. Op het gebied van abortus is er volgens Rutte juist veel bereikt in Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl