NOS NieuwsAangepast

Vrees gijzeling na communicatiefout

De paniek vandaag op Schiphol over de mogelijke gijzeling in een vliegtuig van de Spaanse maatschappij Vueling, is het gevolg van miscommunicatie. Dat zegt Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Erik Akerboom. De piloot van de Airbus reageerde niet op vragen en instructies van de verkeerstoren.

Ook volgde de piloot niet de route die hij moest vliegen. Daarom werd besloten om twee F-16's de lucht in te sturen om de Airbus naar de landingsbaan te begeleiden. Dat is een standaardprocedure en komt vaker voor, zegt Akerboom. De gevechtsvliegtuigen waren snel in de lucht; zeven minuten nadat ze opdracht hadden gekregen om te vertrekken, vlogen ze al naast het toestel van Vueling.

Arrestatieteam

De Airbus uit Malaga landde op de Polderbaan en werd apart gezet. Hulpdiensten waren massaal uitgerukt. Een arrestatieteam ging uit voorzorg het vliegtuig binnen.

Alle passagiers hebben tegen 16.00 uur de Airbus verlaten en stapten in vier bussen. De twee F-16's van de Luchtmacht vlogen op dat moment uit voorzorg nog boven Amsterdam. Toen duidelijk was dat er geen gijzeling aan de gang was, keerden ze terug naar de basis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl