NOS NieuwsAangepast

NMa praat met brouwers en cafés

De Nederlandse Mededingensautoriteit (NMa) gaat praten met horeca-ondernemers en bierbrouwers om de concurrentie in de biermarkt te bevorderen. De NMa wil onder meer bekijken hoe de financieringsrol van de brouwers kan worden afgebouwd.

Koninklijke Horeca Nederland riep de NMa vanmiddag op om op te treden tegen grote bierbrouwers. Volgens de branchevereniging blijkt uit een onafhankelijk onderzoek dat brouwers de cafés nog steeds in hun greep hebben.

Volgens KHN laten de contracten tussen caféhouders en bierbrouwers te weinig ruimte voor een gezonde marktwerking. "De prijzen worden opgedreven en dat is heel slecht voor de consument", zegt voorzitter Naber van KHN.

Afhankelijk

Jaarlijks overweegt een kwart van de caféhouders over te stappen op een andere brouwerij, omdat ze de inkoopprijs van het bier te hoog vinden. Uiteindelijk maakt 2,4 procent de overstap. Volgens KHN is het in de praktijk vrijwel onmogelijk om een andere brouwer te kiezen, omdat veel cafébazen voor de huur van hun pand afhankelijk zijn van hun brouwerij.

De uitkomsten van het onderzoek zijn voor KHN een bevestiging dat de markt op slot zit en niet concurrerend is. "Brouwerijen zeggen wel dat de markt anders moet, maar kunnen of willen dat niet."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl