NOS NieuwsAangepast

Rottumeroog niet doormidden

Het Groningse Waddeneiland Rottumeroog is niet in tweeën gebroken zoals eerder werd gedacht. Rottumeroog en het naastgelegen eilandje Rottumerplaat zijn hersteld van de schade die stormen en extreem hoogtij in de winter hebben aangericht.

Dat zegt boswachter Bert Corté van Staatsbosbeheer, die de eilandjes onlangs heeft bezocht.

Zand

Door harde wind en extreem hoogwater is deze winter aan de Noordzeekant van Rottumeroog op twee plaatsen zand dat normaal gesproken het zeewater tegenhoudt, over het hele eiland geblazen. Daardoor kon zeewater gemakkelijk het land opstromen en ontstonden twee zogenaamde wash-overs.

Doordat het zeewater over het eiland stroomde, leek het alsof Rottumeroog in tweeën was gebroken. Volgens Corté zijn die wash-overs nu bijna verdwenen.

Wandelen

De Waddeneilanden staan onder invloed van weer en water. Stukken strand verdwijnen soms en spoelen ergens anders weer aan. Dat is volgens Staatsbosbeheer niets bijzonders.

Door het afkalven en aanspoelen van land lijken de eilanden te 'wandelen'. Door dat wandelen zijn in het verleden de westelijke dorpen op Vlieland en Schiermonnikoog verloren gegaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl