NOS NieuwsAangepast

Hof wijst beroep Timosjenko af

Het hooggerechtshof in Oekraïne heeft het hoger beroep van Joelia Timosjenko afgewezen. De voormalige premier was naar het hof gestapt om haar veroordeling tot zeven jaar gevangenisstraf voor machtsmisbruik aan te vechten.

Het hof oordeelt dat de rechtbank in oktober vorig jaar op een juiste wijze tot een veroordeling kwam. Er zijn geen redenen om het beroep te honoreren, luidt de conclusie.

'Schande'

In de rechtszaal schreeuwden enkele aanhangers van Timosjenko "schande" toen het vonnis bekend werd. Buiten op straat stonden enkele honderden sympathisanten. Er werden leuzen geroepen als "Joelia vrijheid" en "sluit criminelen op, vrijheid voor Joelia".

Timosjenko werd in oktober vorig jaar veroordeeld voor haar rol in een gasdeal die ze in 2009 als premier sloot met Rusland. Ze zou haar ambt hebben misbruikt bij de onderhandelingen daarover en een voor Oekraïne nadelige overeenkomst hebben gesloten.

Politiek proces

Oekraïne ligt internationaal onder vuur vanwege de veroordeling van Timosjenko. Veel westerse landen zijn het met Timosjenko eens dat het een politiek proces is. De Europese Unie heeft gesprekken over het versterken van de economische banden met Oekraïne opgeschort.

Zelf ging de ex-premier een paar weken in hongerstaking uit protest tegen haar behandeling in de gevangenis. Ze zou zijn mishandeld door cipiers. Op foto's was te zien dat ze onder de blauwe plekken zat. Later werd ze opgenomen in een ziekenhuis in Charkov.

De advocaten van Timosjenko hebben haar zaak ook aanhangig gemaakt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl