NOS NieuwsAangepast

Chris Christie, geliefde Republikein

De belangrijkste spreker vanavond op de Republikeinse conventie is Chris Christie, de gouverneur van de staat New Jersey. Een portret, door buitenlandredacteur Tom Laarhoven

Chris Christie is een van de nieuwste sterren binnen de Republikeinse partij. Sinds 2009 is hij gouverneur van de staat New Jersey en een opvallende verschijning. Christie is een gezette man, sommigen noemen hem dik, en hij neemt geen blad voor zijn mond. Hij is erg populair binnen de Republikeinse partij vanwege zijn bezuinigingsdrift en zijn strijdlustigheid.

Hij werd in de aanloop naar de verkiezingen veel genoemd als een mogelijke kandidaat voor het presidentsschap. Eind 2011 overwoog hij mee te doen, maar gaf al snel te kennen er geen zin in te hebben. Christie vindt dat hij nog niet klaar is voor het nationale podium en lijkt ook op te zien tegen het campagne voeren. Onlangs zei hij dat hij er niet aan moest denken om midden in de winter in Iowa om half zes te moeten op staan om bij 15 graden onder nul handen te gaan schudden in een slachterij.

Imago

Zulke opmerkingen zijn kenmerkend voor de 49-jarige Christie. Hij is recht voor zijn raap, zegt waar het op staat, bot zeggen zijn tegenstanders en gaat geen gevecht uit de weg. De meningen over hem zijn sterk verdeeld. Zijn tegenstanders vinden hem een schreeuwlelijk, een bullebak, die zijn opponenten intimideert door ze belachelijk te maken. Zijn aanhangers vinden het juist prachtig dat hij het opneemt tegen de gevestigde orde, de vakbonden, dat hij zich niet gedraagt als een typische politicus.

Christie's overwinning in New Jersey in 2009 was opmerkelijk. De staat is sterk Democratisch, beide senatoren zijn Democraten en president Obama won de staat in 2008 en kreeg bijna 60 procent van de stemmen. Christie's winst bezorgde hem nationale bekendheid en de heldenstatus binnen de Republikeinse partij. Hij toonde dat je als conservatief kon winnen in een Democratische staat. En het was het startpunt van van een reeks successen voor de Republikeinen bij de stembus na de nederlaag in 2008.

CV

Chris Christie is een fiscaal conservatief, die bij zijn aantreden zei dat New Jersey op te grote voet leefde en dat het huidige syteem failliet was. Zijn oplossing: zware bezuinigingen, snijden in pensioenen, het onderwijs en het openbaar vervoer. Veel analisten voorspelden dat hij weinig voor elkaar zou krijgen. De lokale politiek in New Jersey wordt gedomineerd door Democraten en de vakbonden en Christie's stijl lijkt niet geschikt voor compromissen.

Toch heeft hij een aantal overwinningen behaald. De Democraten in de staat gingen akkoord met forse kortingen van de pensioenen van ambtenaren en hij heeft het tekort op de begroting van de staat weten op te lossen.

Daarnaast nam hij het omstreden besluit om te stoppen met het grootste bouwproject in de VS: een treintunnel onder de rivier Hudson, die New Jersey met New York zou verbinden. Christie zei dat de kosten voor de aanleg veel te hoog waren en dat New Jersey zijn aandeel niet kon betalen. Er is veel kritiek op dat besluit. Zo zitten de treinen naar en van New York nu al vol en is er geen ruimte om de huidige capaciteit te vergroten. In 2030 worden 40 procent meer reizigers verwacht. Ook zou hij het geld hebben gebruikt om een eventuele verhoging van belasting op brandstof te voorkomen. En dat was een verkiezingsbelofte van hem, die hij anders had gebroken.

Toekomst

En nu is Christie dus de keynote speaker, tijdens de conventie de belangrijkste spreker na de presidents en vice-presidentskandidaat. Het is de kans voor een politicus om zicht te presenteren aan een groot landelijk publiek. Christie zou het voorbeeld willen volgen van Ronald Reagan in 1964 en Barack Obama in 2004. Zij hielden geinspireerde toepraken, waarvoor ze alom lof kregen en waarmee ze landelijke bekendheid verwierven. Er wordt gespeculeerd dat Christie zich opmaakt om in 2016 een gooi te doen naar het presidentschap, zeker als Romney het zou verliezen van Obama. Voor Christie is het dus een goed moment om te testen of Amerika klaar is voor zijn harde boodschap en zijn klare taal.

De conventie is vannacht hier live te volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl