NOS NieuwsAangepast

Hof bekrachtigt vrijlating Martin

Michelle Martin, de ex-vrouw van kindermoordenaar Marc Dutroux, komt voorwaardelijk vrij. Het Belgische Hof van Cassatie heeft geoordeeld dat er in de zaak geen procedurefouten zijn gemaakt. Daarmee staat niets de vrijlating van Martin in de weg.

Martin, die vastzit sinds 1996, kreeg in 2004 een gevangenisstraf van dertig jaar voor medeplichtigheid aan de daden van haar man. Een lagere rechter bepaalde vorige maand dat ze voorwaardelijk vrij mag komen, omdat ze meer dan de helft van haar straf heeft uitgezeten.

Het Openbaar Ministerie en verscheidene slachtoffers hadden beroep aangetekend, maar het Hof oordeelt nu dat het proces volgens de regels is verlopen.

Ophef

De mogelijke vrijlating van Martin heeft geleid tot veel ophef en verontwaardiging in België. Een klooster in Malonne, dat zich bereid heeft verklaard Martin op te vangen, wordt permanent bewaakt uit vrees voor vandalisme en brandstichting. In Brussel betoogden onlangs duizenden mensen tegen Martins vrijlating.

Aan de vrijlating van Martin is een aantal voorwaarden verbonden. Ze moet in het klooster blijven wonen, toestemming vragen als ze zich ergens anders wil vestigen en een therapie volgen.

Ook moet ze twintig uur per week in het klooster werken om haar kost en inwoning te bekostigen. Ze mag verder niet in de buurt van de slachtoffers en nabestaanden van Dutroux komen, die in de provincies Luik en Limburg wonen.

Kelder

Marc Dutroux ontvoerde en verkrachtte in de jaren negentig zes meisjes. Vier meisjes werden gedood en de andere twee werden tijdig gevonden in zijn kelder. In 2004 werd Dutroux veroordeeld tot levenslang.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl