NOS NieuwsAangepast

Ophef in Zweden om Bond-feest

De Zweedse geheime dienst Säpo ligt onder vuur van de media vanwege een prijzig feestje voor de medewerkers. Het feest, met als thema James Bond, was vorig jaar juni en kostte zo'n 650.000 euro.

Ook is er kritiek op het feit dat Säpo in februari van dit jaar onterecht zo'n 110.000 euro aan btw over het feest heeft teruggevraagd aan de belastingdienst. Er was maar recht op een btw-teruggave van circa 8000 euro. Daarnaast was het feest niet openbaar aanbesteed.

In Zweden vielen die hoge uitgaven voor het feest niet goed, vooral omdat de Zweedse geheime dienst de afgelopen jaren juist flink heeft moeten bezuinigen.

Uitzondering

Volgens het hoofd van de Säpo, Anders Thornberg, was het feest een uitzondering. Het personeel stond onder grote druk na een jaar met diverse terreurdreigingen, zelfmoordaanslagen en een reorganisatie. Daarom was er extra groot uitgepakt met het feest, zei hij in een Zweedse krant.

Op de gastenlijst stonden zo'n 1000 mensen en de zaal was aangekleed in "Casino Royale"-stijl, met grote goktafels en een galadiner. Ook traden bekende sterren op om de gasten te vermaken en waren er speciale gasten uitgenodigd, zoals Jonathan Evans, het hoofd van de Britse geheime dienst MI5.

De zaak wordt nu onderzocht door de Zweedse mededingingsautoriteit. Mogelijk krijgt Säpo een boete opgelegd voor het niet aanbesteden van het feest. Ook zal een correctie plaatsvinden van het te veel teruggevraagde btw-bedrag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl