NOS NieuwsAangepast

Rechter Israël: dood activist ongeluk

De Israëlische staat is niet schuldig aan de dood van een Amerikaanse activiste die in 2003 in de Gazastrook werd overreden door een bulldozer. Dat heeft een Israëlische rechtbank bepaald in een zaak die was aangespannen door de familie van de 23-jarige vrouw.

Volgens de rechters was de dood van de activiste een "betreurenswaardig ongeluk". De staat kan niet verantwoordelijk worden gehouden omdat het incident plaatsvond tijdens oorlogshandelingen.

Levend schild

De vrouw, Rachel Corrie, protesteerde in maart 2003 tegen de verwoesting door het Israëlische leger van Palestijnse huizen in en rond de stad Rafah. Ze vormde samen met andere betogers een levend schild om huizen te beschermen en kwam daarbij onder een bulldozer terecht.

In een onderzoek van het leger werd in datzelfde jaar de conclusie getrokken dat Corrie slecht zichtbaar was geweest en dat ze was overleden door vallende brokstukken. Het leger stelde ook vast dat de activiste nooit in het gebied had mogen zijn.

Niet geloofwaardig

Familieleden en bekenden van de vrouw hebben altijd betwist dat ze niet zichtbaar was. Ze wijzen op foto's waarop Corrie een fel oranje hesje draagt terwijl ze voor een bulldozer staat. De bestuurder van de bulldozer moet haar wel hebben gezien, meent de familie. Het onderzoek dat het leger deed, zou niet geloofwaardig zijn.

De ouders van de activiste waren naar Israël gereisd om het vonnis bij te wonen. Na afloop zeiden ze dat het Israëlische onderzoek de belangen van het leger vooropstelt, ten koste van burgers.

"Dit is niet alleen een slechte dag voor ons, maar ook voor de mensenrechten, voor het recht en voor de staat Israël", verklaarden zij. De familie gaat in beroep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl