NOS NieuwsAangepast

Proef met ambulancealarmering

In Harderwijk, Ermelo en Putten begint woensdag een proef met een systeem waarmee ambulances automobilisten al vroeg kunnen waarschuwen dat ze vanwege een noodgeval willen passeren.

Het systeem bestaat uit blauwe ledlampjes die op het dashbord of boven de achteruitkijkspiegel geplakt kunnen worden. De bestuurder van de ambulance kan die lampjes van voorliggers al op ruime afstand met een signaal activeren. Automobilisten hebben dan genoeg tijd om naar de kant te gaan.

Testgebied

De proef van Connexxion Ambulancezorg duurt drie maanden. Volgens een woordvoerder is bewust gekozen voor Harderwijk, Ermelo en Putten, omdat de wegen daar een goede afspiegeling zijn van het Nederlandse wegennet. "Er zitten zowel snelwegen als 80- en 60-kilometerwegen in." Bovendien rijden de meeste deelnemers vooral in het testgebied en dat is volgens de hulpdienst ook een groot voordeel.

Aan de proef 'Blauw blauw' doen 35.000 mensen mee. Ze krijgen woensdagochtend de ledjes in de brievenbus met het verzoek die meteen in de auto te monteren.

Na drie maanden wordt de proef geëvalueerd. Volgens Connexxion Ambulancezorg hebben andere ambulancediensten veel belangstelling voor het alarmsysteem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl