NOS NieuwsAangepast

Afghaanse feestgangers afgeslacht

In een dorp in de Afghaanse provincie Helmand zijn zeventien burgers gedood, onder wie twee vrouwen. Dat zou zijn gebeurd tijdens een feest met muziek en dans in de regio Musa Qala.

Veel slachtoffers hadden schotwonden, waren onthoofd of hadden een doorgesneden keel. De Afghaanse regering geeft de schuld van het bloedbad aan de Taliban, maar die ontkennen dat ze erbij betrokken waren.

Musa Qala is in handen van de Taliban, die muziek, dans en sociale omgang tussen mannen en vrouwen verboden hebben. Er zijn ook berichten dat niet het feest, maar rivaliteit tussen twee Taliban-leiders de aanleiding was voor de slachtpartij.

Wilde feesten

In juni bestormden Taliban-strijders een hotel in de buurt van Kabul, omdat daar "wilde feesten" werden gehouden. In het hotel kwamen veel rijke Afghanen en westerlingen. Circa twintig mensen kwamen om het leven.

Bij een aanval op een controlepost, ook in Helmand, zijn tien Afghaanse militairen omgekomen. De regering zegt dat er zes militairen worden vermist en dat niet duidelijk is of ze zijn ontvoerd of overgelopen.

De controlepost in het district Washir werd door zo'n 200 Taliban-strijders bestormd. Tijdens het gevecht dat daarop volgde, werden volgens de autoriteiten elf aanvallers gedood.

Vuur geopend

In de oostelijke provincie Laghman heeft een Afghaanse militair het vuur geopend op NAVO-militairen. Daarbij zijn twee Amerikanen om het leven gekomen. Militairen van de NAVO-missie hebben de schutter gedood.

Dit jaar zijn al 42 NAVO-militairen doodgeschoten door Afghaanse militairen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl