NOS WielrennenAangepast

Valverde wint rit naar Andorra

Alejandro Valverde heeft zijn tweede ritzege in de Vuelta geboekt. De Spaanse Movistar-renner was in de zware etappe tussen Lleida en de top van de Collada de la Gallina zijn landgenoten Joaquim Rodríguez en Alberto Contador de baas.

Contador ging in de slotkilometer in de aanval en leek op weg naar de zege. De Saxo Bank-renner werd echter in de laatste bocht gepasseerd door Valverde met in zijn wiel Rodríguez, die in het bezit bleef van de rode leiderstrui.

Rabobank-renner Robert Gesink werd op 0.39 negende. Laurens ten Dam volgde op 1.47 en voegde zich bij zijn ploegmaats Gesink en Bauke Mollema in de toptien van het klassement.

Froome verliest kostbare seconden

Het venijn van de rit naar Andorra zat hem in de staart met de Alto de la Comella (tweede categorie) gevolgd door de slotklim van de eerste categorie.

Op die onregelmatige klim van 7,2 kilometer a acht procent met uitschieters tot boven de vijftien procent, capituleerde Cameron Meyer als laatste van een kopgroep, waartoe ook Martijn Keizer behoorde. De zes hadden maximaal bijna tien minuten voorsprong.

Het tempowerk van Chris Froome's Sky- ploeg wekte de verwachting dat de Brit een greep naar de macht zou doen. Froome pareerde in de slotklim aanvallen van Valverde en Rodriguez, viel ook zelf nog aan, maar bleef op Contadors demarrage het antwoord schuldig. In de laatste meters moest hij ook nog Valverde en Rodríguez laten gaan. Hij verloor 0.15 en staat, met de tijdrit van woensdag als eerstvolgende grote afspraak, tweede op 0.33 van Rodríguez.

Tom Dumoulin stapt af

Tom Dumoulin stapte onderweg af. Er zijn nog 194 renners in koers, waaronder negentien Nederlanders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl