NOS NieuwsAangepast

Vergaderverbod parlement Curaçao

De voorzitter van het parlement in Curaçao heeft alle openbare vergaderingen van de Staten van Curaçao tot na de verkiezingen in oktober geschorst. Hij wil daarmee voorkomen dat de oppositie een motie van wantrouwen indient tegen de demissionaire regering van premier Schotte. Het kabinet viel begin deze maand nadat de regering haar meerderheid in het parlement was kwijtgeraakt.

Parlementsvoorzitter Asjes zei dat hij niet wil meewerken aan een "parlementaire staatsgreep" en beriep zich op het reglement van orde. Daarin staat volgens de voorzitter dat het parlement alleen maar lopende zaken mag behandelen en dat openbare vergaderingen niet meer gehouden hoeven te worden. Het besluit van Asjes leidde tot ongeloof bij de oppositie.

Onder curatele

Volgens de krant Amigoe had een aantal Statenleden voorafgaand aan de vergadering een motie ingediend om Asjes af te zetten als parlementsvoorzitter en ook diens plaatsvervanger naar huis te sturen. Het voorstel werd door de voorzitter niet in behandeling genomen.

Curaçao staat sinds vorige maand onder curatele. Zo wil Nederland Curaçao dwingen om de begroting op orde te brengen. Premier Schotte was tegen het besluit in beroep gegaan, maar donderdag bepaalde de Raad van State dat de onder-curatele-stelling gegrond is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl