NOS NieuwsAangepast

Agent slordig met 'Assange-brief'

De politie van Londen heeft de opdracht om WikiLeaks-oprichter Julian Assange hoe dan ook te arresteren, "onder elke omstandigheid''. Dat staat in een brief die een agent op een klembord onder zijn arm had en waarvan een persfotograaf een foto heeft gemaakt. Bovenaan de brief staat ''restricted" (vertrouwelijk).

Assange houdt zich al maanden schuil in de ambassade van Ecuador, om te voorkomen dat Groot-Brittannië hem uitlevert aan Zweden. Het gebouw is beschermd gebied en agenten mogen niet naar binnen, maar de politie houdt de ambassade 24 uur per dag omsingeld.

Groot krat

De politie is bang dat Assange met een truc probeert te vluchten. In de brief wordt gewezen op diplomatieke post. Pakketten van ambassades mogen niet worden doorzocht, en er zijn geen regels voor de omvang ervan. Assange zou verstopt in een groot krat de ambassade ongehinderd kunnen verlaten. Dat is in het verleden wel vaker gebeurd.

Assange is in Zweden beschuldigd van twee verkrachtingen. Volgens de Australiër gaat het om een smoes zodat hij in Amerikaanse handen kan komen. In de VS zou hij een zware straf kunnen krijgen voor het onthullen van honderdduizenden geheime documenten. Ecuador gaf hem vorige week politiek asiel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl