NOS VoetbalAangepast

Speelronde 3: AZ-sc Heerenveen

Na twee speelronden in de eredivisie zijn coach Marco van Basten en sc Heerenveen nog zonder overwinning. En met een lastige uitwedstrijd tegen AZ op de rol, ligt die eerste zege zondag ook niet voor het oprapen. Beide ploegen hebben een nare Europa League-nasmaak weg te spoelen.

Er is voor Heerenveen nog geen reden tot paniek, want vorig seizoen wonnen de Friezen hun eerste wedstrijd pas in de vijfde speelronde en eindigden ze uiteindelijk op een knappe vijfde plaats.

Maar nu de ploeg van Van Basten ook in de Europa League worstelt (2-0 nederlaag in de voorronde bij Molde FK), is winst erg welkom. Datzelfde geldt voor AZ, dat in de Europa League met 1-0 verloor bij het Anzji van Guus Hiddink.

In balans

Op vreemde bodem staat Heerenveen er goed op. Van de laatste vijf uitwedstrijden in de eredivisie ging er niet een verloren. En gezien de indrukwekkende thuisreeks van AZ (23 wedstrijden op rij ongeslagen) lijkt een uitgebalanceerde strijd zondagmiddag niet te vermijden.

Sowieso zijn AZ en Heerenveen in balans in Alkmaar. Van de vijftien eerdere ontmoetingen wonnen beide ploegen er vijf en werd het vijf keer een gelijkspel. Het doelsaldo is met 27-25 nipt in het voordeel van AZ.

De nul houden blijkt lastig voor de Friezen, die de laatste twaalf competitieduels een tegengoal incasseerden. Daarentegen maakten ze de laatste vijftien competitieduels ook telkens een doelpunt.

Djuricic, Altidore en Verbeek

Doelpunten tegen AZ komen de laatste jaren veelal van Filip Djuricic. Hij scoorde in vier ontmoetingen met de Alkmaarders drie keer. Tegen geen enkele andere eredivisieclub maakte hij meer goals.

Bij AZ is Jozy Altidore de 'man to watch'. De Amerikaan maakte in de eerste twee duels van dit seizoen vier goals. Dat deed geen enkele andere speler in de clubhistorie hem voor. Het record na drie duels is met vijf goals sinds 1981 in handen van Kees Kist.

Voor Gertjan Verbeek blijven ontmoetingen met zijn oude club Heerenveen speciaal. Hij was van 1984-1994 (met uitzondering van een jaar Heracles) speler en van 1994-2001 en 2004-2008 coach in Friesland.

Overige duels

- FC Utrecht speelt thuis tegen PEC Zwolle en is twee doelpunten verwijderd van de tweeduizendste treffer in de eredivisie. - Ajax speelt thuis tegen NAC, dat dit seizoen nog maar één keer scoorde. Ajax deed dat al acht keer. - Feyenoord gaat op bezoek bij Heracles en kan voor het eerst sinds 2005 vier opeenvolgende uitduels in de eredivisie winnen. - FC Twente probeert bij NEC ook zijn derde duel te winnen. De thuisploeg heeft al vier duels op rij niet gewonnen voor eigen publiek. - PSV gaat op bezoek bij FC Groningen. Van de afgelopen zeven edities wonnen beide ploegen er drie.

Programma speelronde 3

Vrijdag, 20.00 uur:RKC Waalwijk - Roda JC Kerkrade

Zaterdag, 18.45 uur:FC Utrecht - PEC Zwolle 19.45 uur:VVV-Venlo - ADO Den Haag 20.45 uur:Ajax - NAC Breda

Zondag, 12.30 uur:AZ - sc Heerenveen14.30 uur:Heracles Almelo - Feyenoord Willem II - VitesseNEC - FC Twente 16.30 uur:FC Groningen - PSV

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl