NOS NieuwsAangepast

Breivik veroordeeld voor terrorisme

De vijf rechters van de rechtbank hebben de misdaden van Anders Breivik bestempeld tot terreurdaden. "Het lijdt geen twijfel dat Breivik angst en vrees heeft veroorzaakt onder de bevolking", las rechter Arne Lyng voor.

Met het bloedbad in Oslo en Utoya heeft Breivik volgens de rechtbank de hoogste straf verdiend. De moordpartij is op een gruwelijke manier uitgevoerd, zei Lung. Breivik is veroordeeld tot de maximale straf van 21 jaar, die telkens verlengd kan worden met periodes van vijf jaar.

De rechtbank verwierp het beroep op noodweer van Breivik, die zegt dat hij Noorwegen en Europa voor een islamitische invasie wilde behoeden. Dat rechtvaardigt niet de moord op politiek gemotiveerde jongeren en regeringsfunctionarissen, staat in de uitspraak van de rechtbank.

De rechtbank legde ook uit waarom Breivik niet ontoerekeningsvatbaar is verklaard. "Het is principieel onjuist om misdadigers van schuld vrij te spreken door hun instelling als een aandoening te beschouwen. Dat geldt ook inbrekers die geen behandeling nodig hebben", zei rechter Arntzen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl