NOS NieuwsAangepast

Rechter kapt slotwoord Breivik af

De rechtszitting in Oslo over de zaak-Breivik heeft een wat warrig slot gekregen. Breivik zei in zijn slotwoord dat hij de celstraf van 21 jaar niet kan accepteren omdat hij de rechtbank niet erkent.

Hij zei dat hij ook niet kan zeggen of hij in beroep gaat. Omdat Breivik daarna excuses begon aan te bieden aan nationalisten, ontnam de rechter hem het woord. Breiviks advocaat zei daarna dat Breivik geen bedenktijd meer nodig heeft omdat hij niet in beroep gaat. De rechter verklaarde daarna de zaak gesloten.

OM

Het Openbaar Ministerie heeft nog niet besloten of het in beroep gaat.

Vooraf had Breivik al gezegd dat hij alleen in beroep zou gaan als hij ontoerekeningsvatbaar zou worden verklaard. Het vonnis van 21 jaar celstraf kwam voor hem niet als een verrassing, zei zijn advocaat.

Slachtoffers

Twee advocaten van slachtoffers en nabestaanden van de aanslagen door Anders Breivik reageerden tevreden op het vonnis.

Advocaat Korneliussen zegt dat het belangrijkste is dat Breivik nooit meer vrijkomt. De vijf rechters legden een straf op van minimaal 10 tot maximaal 21 jaar op, met de mogelijkheid tot een verlenging van telkens vijf jaar. Een celstraf van 10 jaar is volgens de jurist niet meer dan een theoretische optie. Een andere advocate reageerde ook opgelucht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl