NOS NieuwsAangepast

Marechaussee tevreden over zomer

De Koninklijke Marechaussee is tevreden over het verloop van de zomer op Schiphol. Er waren weinig incidenten en de invoering van het zogenoemde kinderpaspoort zorgde nauwelijks voor problemen.

Volgens de marechaussee is het acht of negen keer voorgekomen dat een familie niet op vakantie kon omdat kinderen geen eigen paspoort hadden. Sinds 26 juni is dat verplicht.

Boetes

Ook over de paspoortscan, waarbij reizigers zelf bij een zuil hun paspoort kunnen scannen, is de marechaussee tevreden. "Veel mensen maken er gebruik van en het systeem heeft goed gewaarschuwd als er bijvoorbeeld nog openstaande boetes waren", zegt een woordvoerder.

In totaal zijn in de vakantie 179 valse paspoorten op Schiphol onderschept. Ook is er voor 300.000 euro aan openstaande boetes geïnd. Volgens de marechaussee liggen die aantallen rond het gemiddelde van andere jaren.

Samenwerking

De marechaussee is verder tevreden over de betere samenwerking met de luchthaven. Daardoor is nu duidelijker op welk moment van de dag op welke plek de meeste reizigers zijn. Door daar meer personeel in te zetten verloopt de doorstroming beter, laat een woordvoerder weten. "Dat is voor de reizigers prettig en goed voor de veiligheid."

Punt van zorg blijft volgens de marechaussee de hoeveelheid wapens die mensen het land in proberen te smokkelen. Dit jaar zijn op Schiphol tot nu toe ruim 2000 voornamelijk nepwapens onderschept. In heel 2011 waren dat er 1900.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl