NOS NieuwsAangepast

Geen spreektijd Paul op conventie

Ron Paul, een voormalige tegenstander van Mitt Romney bij de Republikeinse voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap, krijgt geen spreektijd op de Republikeinse conventie, volgende week. Dat heeft het organisatiecomité besloten.

De politieke medestanders van Romney en het bestuur van de Republikeinse partij hebben er de afgelopen dagen alles aan gedaan om Paul binnen de partij de mond te snoeren. Het Romney-kamp is bang dat Paul en zijn aanhang op de conventie te veel aandacht krijgen.

Oproep

De 77-jarige Paul heeft in veel thema's een radicaal andere opvatting dan de partijtop. De libertariër Paul is lid van het Huis van Afgevaardigden voor de Republikeinen, maar vaart een volledig eigen koers. Hij is tegen militair ingrijpen in het buitenland en wil de rol van de overheid ver terugdringen.

Tijdens de voorverkiezing was Paul vooral populair bij jongere kiezers. Als laatst overgebleven tegenkandidaat schortte hij pas in juni zijn campagne op. Hij deed toen een oproep aan zijn aanhang om op hem te blijven stemmen om zo op de conventie een zo groot mogelijke delegatie te hebben.

Advocaten

Paul was vooraf zeker van de steun van de afgevaardigden uit drie drie staten: Iowa, Nevada en Minnesota. Om zeker te zijn van spreektijd moest hij de afgevaardigden van minimaal vijf staten achter zich hebben, schrijven de partijregels voor.

Advocaten van Romney hebben de afgelopen dagen de aanspraken van Paul op de afgevaardigden van andere staten bij het organisatiecomité met succes betwist.

Op de conventie in Tampa in Florida wordt Mitt Romney officieel aangewezen als de Republikeinse presidentskandidaat. De conventie begint maandag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl