Rabobank voorziet woningnood

De Rabobank voorziet krapte op de woningmarkt. Topman Piet Moerland van de bank waarschuwt zelfs voor woningnood.

Sinds het begin van de crisis in 2008 zijn de woningprijzen met 15 procent gedaald. Die daling zal ook dit jaar en volgend jaar nog doorzetten verwacht de bank. "De woningmarkt ligt zo goed als stil, maar het bijzondere is dat op langere termijn krapte wordt verwacht", zegt Moerland.

Te weinig gebouwd

Dat komt volgens de voorzitter van de grootste hypotheekverstrekker van ons land doordat er jarenlang te weinig is gebouwd. Op dit moment liggen veel projecten zelfs stil. Er worden nu ruim 30 procent minder huizen opgeleverd dan een paar jaar geleden. De Rabobank stelt dat er ieder jaar 70.000 mensen bijkomen die een huis willen kopen, terwijl er maar 45.000 huizen per jaar worden gebouwd.

Volgens Moerland is er sprake van "latente woningnood". Hij verwacht dat de huizenprijzen weer gaan stijgen als de crisis is bezworen, consumenten weer vertrouwen krijgen en er nieuwe groeiperspectieven ontstaan.

Ver weg

Ook de makelaars denken dat door het gebrek aan nieuwbouw woningnood kan ontstaan. Maar volgens makelaarsverening NVM is die situatie nog ver weg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl